Sól spożywcza (chlorek sodu)

Chlorek sodu jest często określany jako sól kuchenna, sól spożywcza lub po prostu sól. Jest ona niezbędnym składnikiem odżywczym i może nadawać atrakcyjny smak pokarmom i paszom. Stwierdzono, że sól jest jedynym związkiem mineralnym, na który zwierzęta mogą odczuwać prawdziwy głód.

Sól spożywcza – naturalny wzmacniacz smaku

sól spożywcza 25 kgPodczas gdy popularna sól spożywcza 25 kg to chlorek sodu (NaCl), sole można szerzej zdefiniować jako produkt powstały w wyniku zobojętnienia kwasu, w którym atom metalu zastępuje jeden lub więcej atomów wodoru kwasu. Sole są zatem neutralnymi związkami jonowymi, składającymi się z dodatnio naładowanych jonów („kationów”, np. wapnia, magnezu, potasu, sodu) i ujemnie naładowanych jonów („anionów”, np. wodorowęglanów, węglanów, chlorków, azotanów, siarczanów). Główne różnice między solą morską a solą kuchenną dotyczą smaku, konsystencji i sposobu przetwarzania. Sól kuchenna to biała sól granulowana, którą można znaleźć w większości solniczek. Sól kuchenna jest zazwyczaj wydobywana z podziemnych złóż. Jest ona przetwarzana w celu usunięcia innych minerałów. Jest również często wzbogacana jodem, ważnym dla zdrowia tarczycy. Sól morska to ogólna nazwa soli produkowanej przez odparowanie wody oceanicznej lub wody z jezior słonowodnych. Jest ona dostępna w postaci drobnych ziaren lub kryształów. Sól morska jest mniej przetworzona niż sól kuchenna i zachowuje śladowe ilości minerałów. Minerały te dodają smaku i koloru.

Często, sól morska jest promowana jako zdrowsza od soli kuchennej. Jednak sól morska i sól kuchenna mają taką samą podstawową wartość odżywczą. Obie zawierają porównywalne ilości sodu w przeliczeniu na masę. Bez względu na to, jaki rodzaj soli lubimy, spożywajmy ją z umiarem. Dietetyczne wytyczne zalecają ograniczenie spożycia sodu do mniej niż 2300 miligramów dziennie.