Smaczne ciasteczka bez mąki

Chyba każdy z nas lubi czasem zjeść ciastko, gdyż jest świetną alternatywą dla batoników czy czekolad. Na rynku znajdziemy przeróżne wypieki, które mogą być kruche, z nadzieniem czy nawet wytrawne. Jednak większość z nich zawiera mąkę.

Czy mąka jest konieczna w wypiekach?

ciastka owsiane bez mąkiNiemalże w dziewięćdziesięciu pięciu procentach wypieków znajduje się mąką, ponieważ stanowi ona podstawę. Dzięki niej wypieki nabierają odpowiedniej formy. Jednak nie można powiedzieć, że jest ona konieczna, ponieważ można ją pominąć albo zastąpić innym produktem. Na przykład w przypadku brownie w ogóle nie trzeba dodawać mąki, bo to ciasto jest miękkie i puszyste dzięki jajkom. W sprzedaży są dostępne ciastka owsiane bez mąki, które świetnie smakują i są kruche. W ich przypadku tradycyjną mąkę zastępuj się płatkami owsianymi, które mogą być w całości lub zmielone na mąkę. Owies świetnie się sprawdza, bo w połączeniu z płynnymi składnikami, takimi jak na przykład jajka czy mleko, pęcznieje, bo wchłania wodę, przez co wypieki nabierają objętości. Ciasteczka owsiane są świetną propozycją na drugie śniadanie, przekąskę w ciągu dnia czy słodki i zdrowy poczęstunek dla gości. Można je samodzielnie w domu zrobić, ponieważ są bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy zmieszać płatki lub mąkę owsianą z jajkiem, tłuszczem i dowolnym słodem. Można dodać szczyptę proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej aby ciastka nieco wyrosły. Jako słód, można zastosować miód,ksylitol, syrop z agawy czy dojrzałego, rozgniecionego banana.

Wyeliminowanie z diety słodyczy jest dość trudne, dlatego lepiej jest je ograniczyć i wprowadzić jedynie zdrowe produkty takie jak na przykład ciasteczka owsiane. Są przede wszystkim pożywne, wartościowe i mało kaloryczne, zatem mogą je jeść dzieci.