Odpowiednia folia do sianokiszonek

Coraz szybciej zbliża się czas ścinania siana, z którego powstaną sianokiszonki. Aby procesy fermentacyjne bel przechodziły w odpowiedni sposób należy zapewnić produktowi odpowiednie warunki. Tymi warunkami będzie przede wszystkim owinięcie siana folią w odpowiedniej ilości i jak najszybciej po dokonaniu ścięcia na polu.

Odpowiednie owijanie folią sianokiszonki

wysokiej jakości folia do sianokiszonki 750Jeżeli jesteśmy zainteresowani przeprowadzeniem odpowiedniego procesu fermentacji sianokiszonki, aby następnie poprowadzić proces skarmiania musimy wiedzieć, iż niezbędne jest zastosowanie produktu jakim jest wysokiej jakości folia do sianokiszonki 750. Dzięki niej będziemy mogli po 6 tygodniach od kiszenia przejść do kolejnego etapu pracy nie obawiając się, iż nasza praca uległa zniszczeniu. Folię otrzymamy w kolorach: biały, seledynowy, jasnozielony, ciemnozielony oraz czarny. Białe i jasne kolory wykorzystuje się w ramach pierwszego koszenia i owijania. Ciemniejsze na późniejsze ścinki. Dzięki temu czas ich fermentacji się bardziej wyrównuje. Warto jednak mieć na uwadze to, iż owijamy folią jak najszybciej. Siano zaczyna fermentować od razu po ścięciu, jednak dzieje się to w sposób bardzo intensywny. Dlatego owijamy folią. Takie owinięcie powinnyśmy utrzymywać przynajmniej 6 tygodni. Gdy ten czas minie możemy przejść do etapu skarmiania. Poza tym nie zapomnijmy, iż folia musi mieć zakładkę 50% objętości beli, a przy tym dawać cztery warstwy folii.

Gdy planujemy tworzyć sianokiszonkę musimy zaopatrzyć się w wystarczającą ilość foli do owijania, która wspomaga procesy fermentacji. Dzięki temu zachodzi ona w sposób zrównoważony, a nasza praca się nie zmarnuje. To bardzo ważne, gdyż siano fermentuje szybko od razu po ścięciu prowadząc do zniszczenia właściwości docelowych.