Nowa wersja talerzy do talerzówek

Talerzówka służy do spulchniania gleby przed lub po uprawie. Najważniejsza jej częścią są talerze, które wbijają się w ziemię, zostawiając charakterystyczne, podłużne ślady. Korzystając z niej należy mieć na uwadze fakt, że są one wymienne, średnio co pięć sezonów. Tyle wystarczy, aby zużyć talerze. Ostatnio coraz częściej korzysta się z talerzy z wypustkami, które mają lepszą skuteczność w spulchnianiu.

Talerze z wypustkami w talerzówkach

talerze do talerzówkiKażda wystająca część z talerza sprawia, że ziemia spulchniana jest lepiej. Starsze typy talerzy spulchniały ziemię tylko w miejscu, gdzie talerz stykał się z podłożem. Obecnie dzięki wprowadzeniu wypustek powierzchnia spulchniana zwiększyła się o dwadzieścia procent. Wystające na lewo wypustki mają za zadanie wgłębić się w ziemię tak, aby wierzchnią część wywrócić o sto osiemdziesiąt stopni. Dzięki czemu wilgoć, która znajduje się pod powierzchnią ziemi jest na wierzchu. Zasiana w tym miejscu pszenica szybciej zacznie kiełkować, co będzie skutkować dłuższym okresem wegetacyjnym, czyli na końcu lepszymi zbiorami. Tego typu talerze do talerzówki są nieco droższe, ze względu na większe zużycie żelaza do ich produkcji, a także korzystanie z nietypowych form. Do zakupu mamy nie tylko talerze z wypustkami jednostronnymi. Możemy kupić elementy, w których wystające części są obustronne. Rolnicy doceniają ta nowość na rynku sprzętu uprawowego. Niewielkie zmiany w standardowych talerzach barzo poprawiają jakość zbiorów.

Do zamówienia jest kilka wersji talerzy, szczególnie jeśli chodzi o zaczep. W wielu talerzówkach stosuje się zaczepy o gwincie 50mm. Niektóre wersje posiadają gwinty niestandardowe. Również do takich talerzówek znajdziemy odpowiedni osprzęt. Można go również wykonać na zamówienie lub ewentualnie przerobić mocowanie w talerzówce.