Kuchnia ajurwedyjska przykłada znaczną uwagę do trawienia

Ajurweda stała się niezwykle znana w całym zachodnim świecie. Jest to starożytny system leczniczy pochodzący z Indii. Trzeba przyznać, że cechuje się wysoką skutecznością, a przy tym korzysta z różnorodnych metod, w tym z odpowiedniej diety. Pyszne potrawy mogą okazać się strzałem w dziesiątkę pod względem zdrowotnym.

Co trzeba wiedzieć o kuchni ajurwedyjskiej?

kuchnia ajurwedyjska przepisyOczywiście jest nieco pojęć pochodzących z ajurwedy z którymi dobrze jest się zapoznać. Podstawą z całą pewnością jest vata, pitta oraz kapha. Są to rodzaje organizmów oraz ogółem ludzi, w zależności od tego do jakiego typu należy dana osoba powinna jeść inny rodzaj jedzenia. Ważnym pojęciem jest także agni. Jest to ogień trawienny, co można rozumieć ogółem jako jakość trawienia. W przypadku osób pitta ten ogień jest mocny, a czasem nawet zbyt silny, w przypadku kapha słaby jednak stabilny, z kolei vata posiada zmienny ogień. Agni wpływa na to jak wiele składników z jedzenie zostanie przyswojonych. Dlatego zależnie od tego jaki typ ciała się posiada zmienia się wielkość posiłków, ich ilość w ciągu dnia oraz podobne kwestie. Kuchnia ajurwedyjska widzi wiele zalet w przyprawach takich jak choćby imbir. Wpływa on pozytywnie na trawienie, a także likwiduje zgagę, przez co produkuje się na jego bazie nawet leki. Widać więc dlaczego tak bardzo ceni go kuchnia ajurwedyjska Przepisy na pyszne oraz zdrowe potrawy są łatwo dostępne. Zachęcam do spróbowania takich dań, bo jednak są zazwyczaj lekkostrawne. Dodatkowo każdy zdoła sobie poradzić z takimi przepisami.

Warto poznawać różnorodne przepisy i zapisywać je sobie. Nawet jeśli posiada się dobrą książkę, to dzięki przepisaniu konkretnych przepisów do jakiegoś zeszytu będzie się tam miało samą śmietankę. Bez problemu znajdzie się wtedy poszczególne przepisy, a przy tym odczuje się satysfakcję wiedząc jak cenny jest taki zeszyt z przepisami.