Królewska herbata darjeeling

Spożywanie napojów herbacianych, naparów i wyciągów z ziół, towarzyszy ludzkości od setek lat. Pochodzący z Chin napój szybko podbił Europę, by następnie rozprzestrzenić się na całym świecie. Obecnie to drugi najczęściej spożywany napój, zaraz po czystej wodzie. Nie sposób przecenić dobroczynnego wpływu tego gorącego trunku na zdrowie. Herbata występuje w wielu odmianach i gatunkach, ale która odmiana jest najlepsza?

Niepowtarzalny smak herbaty darjeeling

herbata czarna darjeelingCóż, dobór ulubionego gatunku herbaty pozostanie kwestią subiektywną, co do tego nie ma żadnych wątpliwości, a przecież o gustach się nie dyskutuje. Choć to, kto z kubkiem jakiej herbaty zaczyna dzień tudzież zasiada do kolacji, to kwestia indywidualna, można śmiało założyć, że wiedza większości ogranicza się do trzech rodzajów herbaty: herbaty zielonej, czarnej, oraz herbaty earl grey. Tymczasem herbaciany świat jest znacznie bogatszy, niż mogłoby się wydawać. Ten pochodzący z Chin napój uprawia się nie tylko w najludniejszym państwie świata, ale i w Afryce, Ameryce Południowej, Indiach, oraz na Sri Lance. Herbata czarna darjeeling jest odmianą herbaty, której krzewy rosną wyłącznie w indyjskiej prowincji darjeeling, u podnóży Himalajów. To wyjątkowy napój, który dzięki połączeniu wilgotności i zimna, oraz wyjątkowo żyznej gleby, uzyskał specyficzny, niespotykany wśród innych herbat smak. Zbiory i produkcja herbaty darjeeling przebiega oczywiście według ściśle określonych, tradycyjnych reguł i zasad. Podobnie ma się sprawa z parzeniem, w tym przypadku nie wystarczy jedynie zalać liści wrzątkiem. Potrzebna jest odpowiednia, idealna temperatura.

Dlaczego warto pić herbatę darjeeling? To napój dla prawdziwych herbacianych smakoszy, dla których zwykły earl grey to zdecydowanie za mało. Choć ta odmiana jest droższa i trudniej dostępna niż najpopularniejsze spożywane w Polsce herbaty, to warto zadać sobie trudu i zapoznać się z unikatowym, przesiąkniętym nutką muszkatu smakiem.