Dobre urządzenia chłodnicze w gastronomii

Przechowywanie produktów spożywczych jest w gastronomii bardzo ważne. W końcu to niskie temperatury sprawiają, że jedzenie dłużej zachowuje świeżość i wartości odżywcze. Jednak różne produkty wymagają innego przechowywania, zatem inne muszą być komory chłodnicze.

Dobre urządzenia chłodnicze przydają się wszędzie

dobre urządzenia chłodniczePierwszy rodzaj, to komory chłodnicze, czyli utrzymujące temperaturę niską, ale dodatnią. Takie komory nadają się do przechowywania warzyw i owoców, jak również nabiału, czyli serów, serków, twarogów i jogurtów. Drugi typ, to komory mroźnicze, czyli takie, które mają temperaturę poniżej zera, ale wyższą niż minus dwadzieścia pięć stopni. Takie komory nadają się do różnego rodzaju produktów mrożonych, takich jak mięso, ryby, frytki, czy mrożone warzywa. Trzeci typ, to komory mroźnicze głębokiego zamrażania, gdzie temperatura oscyluje w granicach minus trzydziestu stopni. W takich komorach można trzymać ciasto na bułki, spody do pizzy, a nawet świeże makarony! Takie dobre urządzenia chłodnicze są u nas mało popularne, ale może z czasem ich znaczenie wzrośnie. W końcu takie zamrożenie oznacza, ze produkt bardzo długo może przebywać w takim zamrożonym stanie, zatem możemy zrobić jedzenie ,,na zapas”, a potem je tylko rozmrażać. Agregaty chłodnicze są zatem bardzo przydatne w gastronomii, ponieważ dzięki nim możemy łatwo przechowywać jedzenie, które się nie zepsuje.

Warto w nie zainwestować, a dzięki temu mieć zawsze pod ręką wszystkie potrzebne składniki do gotowania. W końcu produkty mrożone są prawie tak samo dobre, jak te świeże.